Hoe maak je nieuws?

 

Wil jij ook bij Humberto Tan of Jeroen Pauw aan tafel zitten en je verhaal vertellen? Dat ligt echt binnen je bereik, want media zijn voortdurend op zoek naar goede interviewkandidaten. Wat ze zoeken? Mensen met een interessant verhaal of inspirerende boodschap. En waarom zou jij dat niet zijn? Maar wat heeft jouw organisatie (of wat heb jij) te melden?

Denk er wel aan dat je jouw verhaal altijd journalistiek relevant maakt. Stel jezelf de vraag: waarom mag de media deze boodschap niet missen?

Bedenk vervolgens welke type media je wilt gaan gebruiken of voor welk type media je verhaal geschikt is. Is het geschikt voor een blad of tijdschrift? Radio? YouTube? Social Media? Televisie? Of misschien wel een regionale krant.

 

Welk medium kies je? 

Kies voor een medium waarvan je zeker weet dat je je doelgroep bereikt. Wil je jongeren aanspreken, kies dan voor internet (social media werkt super) of misschien wel radio. Wil je verpleegkundigen aanspreken? Kies dan voor hun vakblad. Wil je jonge gezinnen bereiken? Kies dan voor een tijdschrift als Ouders van nu.

 

Maak een goede perslijst, schrijf een goed persbericht en als je goede mediacontacten hebt, kan dat nét dat extra steuntje in de rug zijn.

Welke rubriek kies je?

De meeste media hebben een onderverdeling in rubrieken zoals financieel, wonen, ondernemen, vrije tijd, eten & drinken, entertainment en ga zo maar door. Ieder kanaal heeft vaak een eigen imago en journalistieke formule. De kans dat jouw nieuws wordt opgenomen, is veel groter als je nieuws aansluit bij een van deze rubrieken. 

Welke journalist ga je benaderen?

Dit is misschien wel de meest lastige stap in het verhaal, maar wil je dat je verhaal eruit ‘gepikt’ wordt, dan scheelt het als je de juiste journalist te pakken krijgt. Probeer daarom vooraf te bepalen welke journalist het beste bij je verhaal past.

Bel of mail

Benader nu de journalist (of rubriek) die je hebt geselecteerd. Je kunt het beste een mail met de informatie (of het persbericht) vooraf sturen en dan vervolgens nabellen of je een afspraak kunt maken om je verhaal toe te lichten.

Ten slotte

Realiseer je vooraf dat je nieuws misschien toch niet interessant genoeg is en dat niemand het oppikt. Ga dan terug naar de tekentafel en denk na over de actualiteit en nieuwswaarde van je bericht. Wie weet lukt het de volgende keer dan wel… 

 

Deze website gebruikt cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze privacyverklaring.